Diagnostyka
Szpital onkologiczny
2017-12-14

Antyrakowy dekalog - zasady zdrowego żywienia w prewencji chorób nowotworowych

Walka z rakiem, szczególnie w krajach uprzemysłowionych, stanowi jedno z największych wyzwań ludzkości. Szacuje się, że rozwojowi 30-40% nowotworów można zapobiec stosując odpowiedni styl życia oraz dietę. Żywność może mieć zarówno pozytywne (zapobiegawcze), jak i negatywne (rakotwórcze) skutki dla naszego zdrowia. Jedzenie ?typowe? dla krajów rozwiniętych, czyli żywność głęboko przetworzona, bogata w tłuszcze trans, duże ilości cukru, konserwantów i sztucznych dodatków, może powodować wzrost ryzyka rozwoju raka. Z drugiej strony ? warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, błonnik i zawarte w niektórych produktach spożywczych kwasy omega-3 wykazują istotny potencjał w zmniejszaniu ryzyka powstania choroby nowotworowej.

Artykuł dla portalu zwrotnikraka.pl opracowała: mgr inż. Monika Królak, dietetyk kliniczny współpracujący z Europejskim Centrum Zdrowia Otwock, www.dietetyk-kliniczny-warszawa.pl

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA W PREWENCJI CHORÓB NOWOTWOROWYCH Podstawą każdego jadłospisu powinna być dobrze zbilansowana dieta, która codziennie uzupełnia podaż wszystkich mikro- i makroelementów. Warto jednak pamiętać, że zasady zdrowego żywienia w prewencji chorób nowotworowych to nie tylko spożywanie odpowiednich produktów, ale również styl życia. Proces rozwoju nowotworu jest złożony z wielu etapów i może trwać od kilku do nawet kilkudziesięciu lat. Duży wpływ na powstawanie choroby nowotworowej mają czynniki zwane kancerogenami. Ich znajomość oraz modyfikacja tych, na które mamy wpływ (odpowiedni nawyki żywieniowe, regularna aktywność fizyczna, niepalenie tytoniu czy ograniczenie spożywania alkoholu), może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby.

czytaj więcej>

Walka z rakiem, szczególnie w krajach uprzemysłowionych, stanowi jedno z największych wyzwań ludzkości. Szacuje się, że rozwojowi 30-40% nowotworów można zapobiec stosując odpowiedni styl życia oraz dietę. Żywność może mieć zarówno pozytywne (zapobiegawcze), jak i negatywne (rakotwórcze) skutki dla naszego zdrowia. Jedzenie ?typowe? dla krajów rozwiniętych, czyli żywność głęboko przetworzona, bogata w tłuszcze trans, duże ilości cukru, konserwantów i sztucznych dodatków, może powodować wzrost ryzyka rozwoju raka. Z drugiej strony ? warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, błonnik i zawarte w niektórych produktach spożywczych kwasy omega-3 wykazują istotny potencjał w zmniejszaniu ryzyka powstania choroby nowotworowej. Artykuł dla portalu zwrotnikraka.pl opracowała: mgr inż. Monika Królak, dietetyk kliniczny współpracujący z Europejskim Centrum Zdrowia Otwock, www.dietetyk-kliniczny-warszawa.pl ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA W PREWENCJI CHORÓB NOWOTWOROWYCH Podstawą każdego jadłospisu powinna być dobrze zbilansowana dieta, która codziennie uzupełnia podaż wszystkich mikro- i makroelementów. Warto jednak pamiętać, że zasady zdrowego żywienia w prewencji chorób nowotworowych to nie tylko spożywanie odpowiednich produktów, ale również styl życia. Proces rozwoju nowotworu jest złożony z wielu etapów i może trwać od kilku do nawet kilkudziesięciu lat. Duży wpływ na powstawanie choroby nowotworowej mają czynniki zwane kancerogenami. Ich znajomość oraz modyfikacja tych, na które mamy wpływ (odpowiedni nawyki żywieniowe, regularna aktywność fizyczna, niepalenie tytoniu czy ograniczenie spożywania alkoholu), może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby.

zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/zywieniowy-dekalog-zasady-zdrowego-zywienia-prewencji-chorob-nowotworowych/ |